LOFT IN MILAN

It is almost a cube, a square plan 10×10 ml and more than 9 ml. height, characterized  by a great glazed ceiling, typical of the fifties industrial buildings.
This loft is a portion of a big project: the renovation of the Pirelli’s Cables Factory, designed by Giò Ponti  in the fifties, run out since years, and now split in lots  to realize spaces for creative clients as photographers and designers .
At the beginning there was just the outer “shell”, an empty interior , with a few strong elements: big concrete beams and a flood of light from above to testify its previous life.
The client, a photographer, wanted to create a flexible, open, and neutral space, to be rented as a location for photographic shootings and movie productions.
The project began digging in the basement, to obtain extra space underground to be used as storage room, lighted with daylight, coming  through a thick sheet of half-reflecting, security glass we set in the floor of the ground level.
8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005 01 8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005 02 8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005 03At ground floor  we projected  an ecological  floor heating, that uses low temperature water combined with  condensation boilers connected in parallel to safe gas and to keep the heat at men height , for a more comfort feeling.
8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005 04In this way it is possible to avoid radiators on walls.
The floor heating is hidden under a concrete floor (made to resist to heavy weights), coloured with black oxide during the  polishing phase to be more lasting and less subject to usury .
At first floor , thanks to a 15° degrees  project plan’s axes deviation,  volumes and surfaces skip squared angle’s rule , obtaining a more dynamic visual effect.
8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005 05 8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005 06 8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005 07Here part of the floor is made with  iron sheets specially treated to obtain rusty tones;  then the floor  was cut  in some parts to set bronze glass sheets to let light going through.
8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005 08 8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005 09_cop 8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005 10 8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005 11 8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005 12Photos by Sandro Sciacca
Builder Edil Pietro srl
8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005
8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005   8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005 8&a Architetti LOFT PER UN FOTOGRAFO A MILANO 2005